Въпреки разхлабването на голяма част от противоепидемичните мерки у нас, носенето на маски на закрити обществени места е едно от последните неща, които ще отпадне. Спазването на социална дистанция и добрата хигиена остават важна лична задача пред всеки, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.


Експертите ще предложат на Министерски съвет да отпадне 14-дневната карантина за пристигащите в България от 1 юни. Ще поискат и да се намали изолацията на излекуваните, тя в момента е 28 дни. „Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища“, обясни доц. Кунчев.


По последни данни на щаба за изминалото денонощие за новия коронавирус у нас са изследвани 1273 проби. 17 от тях са дали положителен резултат. Към момента регистрираните случаи на COVID-19 в България са 2477, от които активни са 1378. 965 са излекуваните лица.Случаите, потвърдени през последните 24 часа са разпределени по области: Видин - 2; Пазарджик - 4; Сливен – 1; София – 6; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол - 1.


В лечебни заведения се намират 198 пациенти, при които е констатирана коронавирусна инфекция, като 20 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. При медицинския персонал с доказан COVID-19 са 255 души. Установен е един нов случай при медицинска сестра в Ямбол. 


Последният съобщен смъртен случай е на 75-годишен мъж, приведен от Пазарджик в Пловдив, където е починал.


Националният оперативен щаб коментира темата за хидроксихлорохина, след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че временно преустановява тестовете на медикамента като лек за COVID-19. Причината е страничните ефекти и високата смъртност при приложението му.


„Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол“, потвърди началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България, тъй като това изисква огромен брой пациенти. „Всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения“, допълни проф. д-р Мутафчийски.


По данни на щаба Националният кръвен център продължава да набира донори на кръвна плазма с антитела и по думите на доц. д-р Кунчев има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването все още оборудва лабораторията за целта. „Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни той.


Към момента 7 души са лекувани с кръвна плазма във Военномедицинска академия (ВМА), но това е малък брой, от който не могат да се направят значителни изводи. Наблюденията на експертите са, че хората се повлияват добре от кръвната плазма.