Очаква се решение на ниво Европейски съюз за премахване на 14-дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Причината е намаляващия брой на новозаразените с COVID-19.

 

„На база на данните за заболеваемостта в Европа ще има решение да се премахне 14-дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Но ще има и изключение за тези държави, при които има най-висока заболеваемост – това са Великобритания, Ирландия,  Швеция, Белгия, Малта, Испания, Португалия и Италия“, заяви главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.За страните с по-тежко протичане на епидемията ще остане налагането на 14-дневна карантина след завръщане. „Разбира се, с изключенията, които имахме от предишните заповеди  - за членове на семейства, за екипажи на самолети, за международни шофьори и др.“, допълни доц. д-р Ангел Кунчев.


У нас за последното денонощие новозаразените с COVID-19 са 8 души, от общо изследвани 1725 проби. Случаите на новия коронавирус, регистрирани в България, са 2485, а излекуваните са вече 1016 души.


Потвърдените през изминалото денонощие случаи са разпределени във Видин - 1; Пазарджик - 2; София – 5. От тях трима са приети в болница. Активните области, в които все още има случаи на коронавирус са три.


Новоизлекувани за последното денонощие са 51 души,  като по региони те се разпределят така – 1 в София, 26 във Видин, 13 в Благоевград, 4 в Смолян, 3 в Пловдив,  2 в Бургас и по един в Габрово и в Плевен. От общия брой на излекуваните до момента 556 са мъже и 460 са жени.


Няма констатирани нови случаи при медицинския персонал през последното денонощие, но има двама починали с доказан COVID-19 - жена на 91 г. и мъж на 91 г. от дома за стари хора в град Кула.


Според данните, които изнесе доц. д-р Кунчев днес броят на  случаите с COVID-19 в световен мащаб ще достигне 6 милиона, а смъртните случаи - 365 000. В същото време за вчерашния ден три балкански страни имат под 10 новорегистрирани случаи. „Това са Хърватска с един, Гърция с три и България с осем случая. Останалите са с по-голям брой, като в Северна Македония те са 38, в Албания  - 26, в Босна – 27 в Сърбия – 25, в Румъния -197, и разбира се  - като бройка водеща Турция с 1182 нови случая. По същия начин стои и броя на смъртните случаи -  те са 30 в Турция, 8 в Румъния и по два в Гърция, Босна и Херцеговина и Северна Македония.


„Мисля, че тези данни ни дават основание за оптимистични заключения - че наистина разпространението на коронавируса, специално в България и в Балканския регион, определено върви към стабилно намаляване“, обобщи главният държавен здравен инспектор.