В момента има силно увеличена заболяваемост от остри респираторни заболявания - 160 на 10 000 души. За епидемия се говори, когато случаите надхвърлят 200 на 10 000. Щамът H3N2 "Хонконг" се вихри в страната  а, от него боледуват най-често малките деца. Грип, който може да доведе до усложнения на дихателната и нервната система.
 
Това обясни доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че в София, Перник и Видин заболелите вече се движат около 180 на 10 000 и някои части на страната отговарят на критериите за епидемия.
 
"Грипът прилича на обикновена настинка, защото симптомите са същите, но се отличава с това, че всичко е по-тежко. Общото състояние е силно засегнато. В момента в София човек, който има температура около 40 градуса и кашля страховито, най-вероятно има грип", посочи доц.. Мангъров.
 
Виросологът подчерта, че грипът минава от само себе си, а антибиотиците са напълно безсмислени и са за успокоение на този, който ги пие. Докторът съветва болните да лежат вкъщи няколко дни и да изчакат организмът да се справи с вируса.
NEWS_MORE_BOX
 
 
"Хомеопатията е даване на нищо под формата на нещо. Там по презумпция няма нищо.  Витамини се пият, когато човек е здрав. Колкото по-малко ненужни лекарства пие човек, когато е болен, толкова по-добре", каза още специалистът.
 
По думите му процентът на ваксинираните хора в страната е катастрофален - под 1%. 
 
Д-р Мангъров заключи, че грипната епидемия „ще премине през страната, ще се разболеят всички, които нямат антитела, но за съжаление това на нищо няма да ни научи“. 
 
Вижте видео с целия разговор по темата:
 
 
Още новини от България и света четете на www.bgonair.bg