Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова се облекчиха противоепидемичните мерки за висшите учебни заведения. 

 

Считано от 21-ви февруари 2022 г., присъственият учебен процес във висшите училища се допуска, освен при наличие на „зелен сертификат“ и при още две условия.


 

Първото е обучението да се случва по график, според който не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи.

 

Второто е да се създаде организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.

 

Задължително остава изискването за носене на защитна маска от студентите и преподавателите, както и редовно проветряване на всеки час и дезинфекция на помещенията.

 

Промяната в противоепидемичните ограничителни мерки е направена на база настоящата епидемична обстановка. Стана ясно, че се задържа тенденцията излекуваните от коронавирусната инфекция да са повече от новозаразените. 

 

Във връзка с използването на “зелен сертификат” за допускане до университетите, припомняме какви са вариантите на съответния документ.

 

Признават се трите вида Европейски цифров Covid-сертификат - за ваксинация срещу Covid-19, за преболедуване на Covid-19, доказано с PCR-тест, за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест.

 

„Зеленият сертификат“ за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест, важи една година на територията на България.

 

За „зелен сертификат“ се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. Количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG трябва да надхвърля 150 BAU/ml. 

Към момента близо 30% от населението е със завършен ваксинационен курс. 

 

За „зелен сертификат“ се признават и аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с PCR или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

 

Всички варианти на „зеления сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

 

От 1-ви февруари,2022 г. сертификатите за завършен ваксинационен курс са със срок на валидност от 270 дни (9месеца), а тези с поставена бустерна доза са безсрочни.

 

Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата не са били променяни, посочи в края на месец януари 2022 г. гавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.