Демонстрация на лапароскопска нефректомия на живо ще бъде в центъра на обучителен семинар организиран от Клиниката по урология към УМБАЛ-Пловдив. На 23 май около 30 лекари от Южна България ще се включат в уъркшопа „Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия“, воден от началникът на клиниката проф. д-р Димитър Шишков.


В теоретичната част медиците ще имат възможността да се запознаят с апаратурата и инструментариума, с който се извършват безкръвните интервенции, а по-късно проф. Шишков с колеги от неговия екип, ще направят демонстрация на лапароскопска нефректомия. Участниците в уъркшопа ще могат да наблюдават на мониторите и друга урологична лапароскопска операция на живо. „След това ще обсъдим случаите и поведението на нашия екип, посочи професорът. - Досега сме извършили над 400 лапароскопии и можем да кажем, че имаме изключително добър ефект при лечение на бъбречните заболявания.“


Проф. Шишков е водещ специалист в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на пикочо-половата система у нас. Той е първият уролог в България, извършил първото изграждане на ортотопичен (изкуствен) пикочен мехур след отстраняване по лапароскопски път на заболелия орган. Създава се нов орган от собствените тънки черва на пациента и се имплантира на същото място, където е бил премахнатият. Тази операция е една от най-големите по обем и сложност в хирургията, извършва се при инвазивния тип рак на пикочния мехур и дава шанс за нормален живот следоперативно. Проф. Шишков участва в различни научни форуми, където споделя своя опит в борбата с онкологичните заболявания на пикочо-половата система.Отделението по урология в УМБАЛ – Пловдив е сред водещите в страната и извършва всички видове лапароскопски урологични интервенции и операции, извънтелесно и ендоскопско разбиване на камъни, ортотопично заместване на пикочен мехур /трансплантация на пикочен мехур/след премахването му и всички видове пластики и модерни операции в урологията.