Българският червен кръст и Сдружение „Клуб активна сигурност" стартират проект по европейски модел за подпомагане и допълване дейностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ.

 

Обучават се парамедици и са осигурени хеликоптери за реакции при тежки инциденти. Всичко това е част от проекта "Активна грижа"- първа помощ по европейски модел.

Възможностите за осигуряване на адекватна наземна и въздушна първа помощ ще бъдат показани на специално подготвената демонстрация, която ще се проведе на 08 юни от 11.00 ч. на паркинга пред БЧК в София (бул."Джеймс Баучер"76) и в района на паркинга "Зелена зона" пред хотел "Кемпински - Зографски".

Каскадьори, медици с хеликоптер и парамедици ще проведат демонстрация на спасителни действия при инцидент с пострадали.

Сценарият на демонстрацията е свързан със симулирането на инцидент между два автомобила на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Петър Станчев".


NEWS_MORE_BOX

 

Водачите са ранени, но има и пострадал свидетел на инцидента. На мястото пристига обучен таксиметров шофьор - парамедик, който оказва първа помощ и държи непрекъсната връзка със Спешна помощ и колцентъра на "Активна грижа".

 

Заради тежкото състояние на един от водачите на мястото е изпратен хеликоптер с медици. Пострадалите се настаняват в болници с наземен и въздушен транспорт.

Преди началото на учебната практика ще бъдат направени изявления от представители на БЧК и на Сдружение "Клуб активна сигурност". На събитието са поканени представители на министерства, директори на болници, представители на Спешна помощ, представители на чужди дипломатически мисии у нас, неправителствени организации, управители на здравни заведения и лекари.

Проектът "Активна грижа" е публично-частно партньорство на Българския Червен кръст и Сдружение "Клуб Активна сигурност".

 

Той има за цел да допълни и разшири възможностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ чрез действия на парамедици и медицински екипи по европейски модел като осигурява бързо и навременно оказване на спешна долекарска помощ с въздушен (хеликоптер) и наземен транспорт (мотоциклети, линейки, таксиметров превоз).

 

Екипите ще реагират и при случаи, за които Спешна помощ прецени, че се нуждае от съдействие.

През следващата седмица Българският Червен кръст започва обучението на първите 80 таксиметрови шофьори по програмата за парамедици на БЧК.