Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов се срещна с председателите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева и с членове на организациите. 

 

Сред темите на разговора бяха възнагражденията на медицинските сестри, условията на труд и възможността професията им да бъде определена за защитена.


 

Зам.-министър доц. Йорданов посочи, че част от поставените проблеми на медицинските сестри ще бъдат обсъдени в работен порядък и с други министерства, за да се търси трайно решение. 

 

Целта е да се намерят подходящите форми и стимули, така че повече млади хора да изберат професията и да останат да практикуват в България. Сред водещите задачи на Министерството на здравеопазването е българското здравеопазване да бъде обезпечено с достатъчно квалифицирани специалисти и професионалисти по здравни грижи, заяви още доц. Йорданов.

 

По данни на Здравното министерство през последните 14 години намалява броят на издаваните от ведомството удостоверения, необходими за упражняване на професията „медицинска сестра“ в чужбина. През 2021 г. са издадени 101 удостоверения, 2020 г. – 77, 2019 г. – 100, 2018 г. – 111, 2014 г. – 327, а през 2008 г. - 687.

 

Припомняме, че по време на дискусията „Здравеопазването след пандемия: политики, инвестиции, технологии, човешки капитал“, която се състоя в парламентарната здравна комисия, задържането на медицинските кадри чрез стимули за професионална реализация в България бе очертано като основен приоритет. 

 

Стана ясно, че ако фокусът се постави върху сигурното им професионално обезпечаване, впоследствие това ще спомогне за разрешаването на проблема с липсата на равен достъп до медицински услуги във всички региони на България. 

 

Стана ясно, че е предвидено финансиране за патронажните грижи, полагани от медицински сестри. 800 хил. лв за специализираната извънболнична помощ за високоспециализирани дейности. Физиотерапия и рехабилитация - близо 8 млн. лв. Предвидени са средства за обезпечаване на профилактиката. 

 

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев, като част от “Продължаваме промяната”, увери, че приоритет е изграждане на добре финансирана и ефективно разпределяща средствата си, здравна система. Средствата за здраве от брутния вътрешен продукт са увеличени с 5,8 %.