Предстои Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да разгледа осигуряването на допълнителен финансов ресурс за дентални дейности до края на годината и да бъде подписан анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. за дентални дейности. Средствата са с източник резервът по бюджета на касата и с тях ще бъдат увеличени всички дейности в първичната дентална помощ за деца и възрастни.  


Целта на постигната договореност е да се подобрят трудовите възнаграждения на работещите в системата на денталната помощ и да се повиши качеството на обслужване на пациентите. Това стана ясно по време на проведена днес, 13 август, среща на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, управителя на Здравната каса проф. д-р Петко Салчев, председателя на Надзорния съвет на Касата и зам.-министър Жени Начева, зам.-министър Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, с председателя на управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков и зам.-председателите на съсловната организация д-р Светослав Гачев и д-р Георги Димов.


Министър Ангелов изрази задоволство от постигнатия консенсус при преговорите, за който днес беше информиран и посочи: „Радвам се, че с постигната договореност ще бъдат удовлетворени и исканията на гилдията на денталните лекари, но едновременно с това ще гарантираме на пациентите по-добро обслужване“.Припомняме, че от 1-ви юли 2020 г. антикризисната мярка 60/40 обхваща и допълнителни сектори. По информация на социалния министър Деница Сачева, сред тях са и лечебните заведения без договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и съответно не се възползват от мярката 85%, както и за всички в сектор здравеопазване, попадащи в тази група.


Механизмът 60/40 беше удължен от 1 юли до 30 септември, но по думите на социалния министър, ако се наложи ще продължи и до края на годината.