Общественото обсъждане на промените в Имунизационния календар на България приключиха днес, но с това не стихват притесненията на общопрактикуващите лекари. От здравното министерство поискаха да се намали приемът на някои от задължителните ваксини - за туберкулоза и опасните пневмококови инфекции.


Педиатрите са категорични, че не искат отпадане на пробата манту за 11-годишните, защото в момента във възрастовия диапазон 7-18 годишни при около 20% се налага слагане на БЦЖ ваксина. Това заяви в студиото на БНТ д-р Георги Миндов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари. По думите му на есен се очаква и пик на морбили и хепатит А.


„Нека да не пренасяме европейските стандарти у нас, защото здравословното състояние на българина е по-различно от европейското“, каза д-р Миндов. Според седмичната справка от сайта на Столична регионална здравна инспекция за предходната седмица 12-18 август у нас има 21 случая на варицела, 4 на скарлатина, 4 на морбили, 1 коклюш и 5 случая на туберколоза.„Във възрастовия диапазон 7-18-годишни около 20% се налага слагане на БЦЖ ваксина - при поставянето на проба манту, която е алергична проба, тя показва дали е болно детето от туберколоза, дали има нормален имунитет или няма имунитет. Ако пробата на ръчичката на детето няма реакция, това означава, че няма имунитет и трябва да бъде поставена ваксина БЦЖ. Премахването на едната проба манту при тези деца крие риск“, смята медикът.

 

"Нашето впечатление е, че няма посочени мотиви, които да са основани на медицина, базирана на доказателства, да са посочени данни, че една такава промяна по никакъв начин в дългосрочен план няма да изложи на риск здравето на деца. От това, което е написано, става ясно, че е по-добре да остане старото положение, защото, от друга страна, това не е аргумент", допълни пред БНР и председателят на Сдружението на личните лекари доцент Любомир Киров.


С идването на есента пък д-р Миндов предупреди, че се очаква повишаването на болните от морбили и хепатит А. „Държавата затяга контрола и няма да бъдат допускани деца без ваксини да посещават детски заведения, няма да се допуска и издаването на фалшиви документи за имунизационното състояние на децата. Обсъжда се въвеждането на пълноценен електронен регистър на имунизациите, а не както сега да се пише на хвърчащи бележки“, допълни той.


Проблем според него е, че държавата в момента не може да осигури за всички родени преди 1991 г. имунизационни кабинети и препоръча всеки, който има съмнение за морбили, да си направи изследване на антитела.