Намаляване на административната тежест и увеличаване на потребителската такса от 2, 90 лв. на 5, 10 лв. Това са част от исканията на софийските общопрактикуващи лекари, които излязоха на пореден протест. Те се събраха пред сградата на НДК (където се провежда българското европредседателство) днес по обяд, за да връчат своята протестна декларация на здравния министър Кирил Ананиев. 

 

Джипитата са категорични, че хората са редят на опашки пред кабинетите им с часове, а те могат да им отделят само няколко минути за преглед и поставяне на диагноза. И уточниха, че повече време прекарват в попълването на документите – по 20 минути на пациент. 


 

„Ние сме писарите на системата и в крайна сметка, за да можем да вършим тази работа, или трябва някой да я плати или просто ние няма да можем да я вършим след определен период от време“, каза протестиращ пред Bulgaria ON AIR

 

Протестиращите настояват и за промяна в отчитането им към Националната здравнooсигурителна каса. Те искат то да става по електронен път, а не на място, с което ще спестят излишно време, което могат да отделят за прегледи на пациенти.  По думите им, ако заплатите не бъдат увеличени, те ще спрат да дават нощни смени, които са зле платени.

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Нищо не се случва. Продължаваме да си носим хартии по офисите, продължаваме да си носим флашки в ерата на интернета“,  сподели друг общопрактикуващ лекарм според който няма как всички джипита да са на разположение на хората по 24 часа. 

 

Вижте още за протеста може да видите във видеото: