Втори случай на грип е регистриран в София. Заразени са две деца на 4 и 12 години, които са приети в Инфекциозна болница. Преди Коледа други две деца в Бургас също бяха диагностицирани с грипен вирус.


„От началото на сезона са доказани общо четири случая на грип. Децата са с класически симптоми - температура, главоболие, повръщане, кашлица. В момента имаме 4-годишно дете с диагноза свински грип“, съобщи за Bulgaria On AIR доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София. По думите му заболеваемостта се движи около 100 на 10 000 души, което е доста под епидемиологичните нива. Според него пик на грипа може да се очаква най-рано в края на януари.


Подобни са прогнозите и на проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология. „Рано е да се говори за епидемия от грип. Предвид единичните случаи, които има в големи градове, може би циркулацията на вируса ще започне от средата на януари. Епидемичното развитие, когато ще има много болни, ще бъде през февруари, а може би пикът ще е в края на февруари“, прогнозира микробиолога пред БНТ.Проф. Д-р Кантарджиев припомни, че двете деца от Бургас са били с грип от А-група, но вече за здрави. При едно от заболелите в София деца е доказан случай на грип пак от А-група, но H-3. „На 31 декември лабораторията по грип доказа наличието на грип при дете, лежащо в инфекциозна болница в София, който е от генетичната група „Виктория“ - група B.


Професорът обясни, че при заболелите от грип от А-група и от B-група няма голяма разлика. Болните с B-група по-трудно се поддават на лечение с приетите лекарства срещу вируса на грипа и именно тя причинява епидемията. Проблемът е, че се развива по-бавно, но и отшумява по-бавно - чак към средата на март.


Доц. д-р Мангъров също уточни, че грипът е самоограничаващо се заболяване. При него може да се използват противовирусни препарати, които обаче трябва да се приемат преди човек да се разболее, за да бъдат ефективни. Антибиотиците не помагат при вирусните инфекции. Даването им в началото, за да не се стигне до усложнения, е абсурдно, категоричен бе той. Доц. д-р Мангъров подчерта, че болният трябва да си остане вкъщи при максимално щадящ режим, за да може да мобилизира имунната си защита.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.