Доказаните случаи на новия коронавирус в страната вече са общо 13396, от които 5177 са активните, а 7772 са излекуваните пациенти. Към момента общо 849 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения и клиники се намират 54 от тях, става ясно от актуалните данни на Националната информационна система за COVID-19.


Обичайно в понеделник новодиганостицираните с коронавирус пациенти са по-малък брой – 53 души при направени само 1275 PCR теста за последните 24 часа. Разпределението по области е Благоевград - 5; Варна - 2; Добрич - 7; Кюстендил - 1; Монтана - 2; Пазарджик - 7; Пловдив - 14; Смолян - 3; София град - 8; Шумен - 3; Ямбол - 1.


Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказана коронавирусна инфекция, са 749, като през последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.Починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 447. Два са новите случаи от изминалото денонощие - двама мъже, съответно на 70 години и на 73 години, за които към момента няма информация за придружаващи заболявания.


По информация на посолството ни в Рим Италия удължава до 7 септември действието на заповедта, с която бе въведена 14-дневната карантина за граждани, които пристигат в страната и в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България и Румъния.


Влизащите от България пътници трябва да попълнят декларация при пристигането си, която ще им бъде предоставена на борда на самолета или на границата. Декларацията съдържа информация за адреса, на който гражданите ще пребивават и на който ще изпълняват доброволната карантина. В случаите, когато човек няма възможност да ползва собствен транспорт за придвижването си до мястото на пребиваване, Гражданска защита определя условията и мястото, на което да се осъществи карантината.


В решението на италианското правителство са включени следните изключения от карантина: екипажите и пътуващия персонал на превозни средства – товарни камиони, самолети, влакове и кораби.