Случаите на заразени с COVID-19 у нас вече са 581 души. Излекувани са 42. За последното денонощие има 16 новооткрити случаи, от които 6 са приети в болница. Данните са от изследвани 496 проби. Няма нова област на разпространение на инфекцията - в София са 11 случая, в Стара Загора -3, в Кърджали - 1. в Пловдив -1. От медицински персонал заразени с коронавирус са вече 32 души, съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг.


Проф. д-р Венцислав Мутафчийски уточни, че починалият вчера мъж на 36 години в УМБАЛ „Св. Анна“ е бил с придружаващо заболяване тежка черепно-мозъчна травма. В болница са 213, от тях 21 са в интензивно отделение.


На сутрешния брифинг стана ясно, че от днес започва масово тестване с бързи тестове в Банско. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, а проф. д-р Тодор Кантарджиев уточни, че тестването ще бъде за наличието на антитела.„В Банско ще се проведе изследване за търсене на антитела. Защо? Защото вече са минали повече от две-три седмици, откогато хората са били в контакт с вируса, тогава може да се разбере били ли са тези хора в контакт с вируса, изкарали ли са леко заболяването или без да се разболеят са създали антитела. Защото са били три седмици преди това в контакт с бизнеса“, обясни проф. д-р Кантарджиев.


По думите на министър-председателя все още се чака заявеното от ЕС количество от 1 млн. теста. Дефицит на PCR тестове има в цял свят, проблем има и с доставките на бързите тестове. По отношение на лекарствата, които всеки ден се коментират в общественото пространство като ефективни при коронавирус, Борисов добави: „От лекарствата, които помагат, сме осигурили максимално необходимото количество към момента. Няма болен, който да е малко лекуван“, заяви премиерът.