Общо пет са вече случаите на морбили у нас. Вчера стана ясно, че двама пациенти – 37-годишна жена и 3-годишно дете, са настанени в столичната Инфекциозна болница, но има данни и за още трима заболели в страната.


„И двамата пациенти са в добро здравословно състояние. Скоро ще бъдат изписани. Двамата пациенти нямат имунизации, което е много тревожно. Първата такава имунизация се прави, когато човек е на 13 месеца. След това на 12 години“, обясни директорът на Инфекциозна болница в София проф. Татяна Червенякова пред Bulgaria ON AIR. Тя е категорична, че на този етап риск от епидемия има, но институциите ще успеят да ограничат случаите на заразени с морбили.


Проф. Червенякова подчерта, че основната причина за бума на морбили в световен мащаб е липсата на имунизации. „Има звена, които работят срещу ваксините – това е групата на свръхинформираните родители, които настояват детето да преболедува, за да изгради имунитет. Но това невинаги е адекватно, тъй като има увеличена смъртност тогава. Обществото е минало през изграждането на имунитет с преболедуване – ваксините са огромна стъпка напред“, категорична бе тя. И припомни, че морбили е коварно инфекциозно заболяване, което „смачква“ имунитета и прави усложнения в белия дроб. „Едно заболяване е много по-тежко от една ваксина“, заключи медикът.Puls.bg припомня, че причината, поради която общите нива на ваксинация са толкова важни, се дължи на начина, по който ваксините предотвратяват заболяването. Винаги има малка част от населението, която не може да бъде ваксинирана по медицински причини (например деца с компрометирана имунна система) или са твърде млади (децата могат да получат първата доза ваксина, когато са навършили една година).


През десетилетието преди въвеждането на ваксината (1963 г.) само в САЩ са били налице между 300 и 700 смъртни случая годишно вследствие на морбили. Поради ефективността на ваксината, федералните служители обявяват болестта за изкоренена в САЩ през 2000 г. Днес родителите рядко се сблъскват с вируса, поради което забравят, че морбилите са силно инфекциозни и потенциално смъртоносни.