От Националната мрежа на здравните медиатори са предложили за работата на своите членове в епидемичната обстановка, да получат допълнително материално стимулиране. Министерство на здравеопазването е осигурило средства за това чрез европейска програма, но общините трябва да кандидатстват и да подпишат договор с здравното министерство, а някои общини отказват да го направят.


За това сигнализира пред БНР професор Ивайло Търнев - началник на Клиниката по нервни болести в МБАЛ „Александровска“ и член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори. „За мен това е цинизъм, защото тези хора наистина бяха на предния фронт от първия ден, рискуваха живота си и положиха огромни усилия да се случат превантивните мерки в ромските квартали. Ако те не получат това допълнително материално стимулиране, наистина смятам, че това ще е голяма несправедливост“, обясни специалиста.


По думите му сключването на договор е свързано с „доста документация“ и изисква някой от общината да се ангажира с придвижването ѝ, заради което е и незаинтересоваността.Към момента четирима здравни медиатори - във Варна, Ветрино и Кюстендил, са заразени с коронавирус, но състоянието им не е тежко. Починал е един здравен медиатор с придружаващо заболяване диабет. „Здравните медиатори са общински служители, така че те са осигурени, те влизат по клинична пътека и се лекуват като всички работещи граждани“, уточни проф. Търнев.


Той обясни, че през миналата година е осигурен делегиран бюджет за 245 здравни медиатори, от които в това извънредно положение са се включили 200. „Тъй като около 45 имаше освободени, имаше по майчинство или в отпуск, а имаше и общини, където ги бяха пуснали в принудителен отпуск, незнайно защо“, допълни проф. Ивайло Търнев.


Оказва се, че много малко общини са успели да осигурят предпазни средства на медиаторите си в първите дни на пандемията, когато те са обикаляли от врата на врата без маска и без ръкавици. Националната мрежа е направила дарителска кампания, за да набави предпазни средства за всички медиатори.


Наскоро е приключило и обучението и сертифицирането на 50 нови здравни медиатори, допълни той. Годишно от общините постъпват около 70 заявки.