Община Бургас започна въвеждането на високотехнологичната телемедицина. Тя ще е от помощ за осигуряването на навременна здравна грижа в институциите за възрастните хора и в Домашен социален патронаж – Бургас. До месец-месец и половина предстои откриването на обучителен център по телемедицина в бургаския Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

 

Това стана ясно от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който присъства на представянето на станция за телемедицина, ситуирана на територията на Университетската многопрофилна болница за активно лечение - Бургас. 


 

В рамките на събитието беше демонстрирана консултация между потребител – възрастна жена от Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ и лекар, който се намира в кабинета по телемедицина в болничното заведение. 

 

Кметът на община Бургас Димитър Николов посочи, че пилотният проект стартира с две мобилни станции – една в Домашен социален патронаж и друга в Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“. 

 

“За възрастните хора и особено за тези от тях, които са самотни и имат затруднения да проведат качествена консултация с медицински специалист, а такава им е необходима, въвеждането на телемедицината е значително улеснение. По тази причина Община Бургас ще работи активно за надграждането на услугата, така че до нея да имат достъп все повече граждани”, допълни още г-н Николов. 

 

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова беше категорична, че тя и екипът ѝ ще продължат да работят, за да бъде достъпна телемедицината на територията на цялата област.

 

В рамките на посещението си министър Меджидиев присъства и на подписването на Меморандум за съвместно сътрудничество между Община Бургас, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Сдружение “Младите лекари“.

 

Меморандумът има за цел осигуряване на професионалната реализация на студентите по медицина и младите лекари посредством осигуряване на стажантски програми в структурите на Община Бургас, провеждане на образователни дейности и кампании, насочени към превенция и профилактика на обществено значими заболявания и повишаване на професионалната квалификация на медицинските специалисти и здравните работници на територията на Общината.

 

През май месец предстои в Община Приморско да бъде открит филиал на Центъра за спешна медицинска помощ - Бургас, като инициативата за това е на областния управител проф. Нейкова.

 

Миналата година, със съвместни усилия на министерството и на местната власт, са осигурени допълнителни екипи, които да подпомагат центровете за спешна помощ по Черноморието през летния сезон, припомни д-р Меджидиев. „Целта ни сега е устойчивост – целогодишно да има два спешни медицински екипа на разположение на общината“, посочи още министърът.

 

Здравният министър посочи, че телемедицината има огромен потенциал да допринесе за осигуряването на качествена и достъпна здравна грижа, като даде пример с видяното от него в Израел.