Жителите на община Бобов дол нямат болница от години. Те са на път да останат и без Център за спешна помощ, защото помещенията, в които се разполага, са обявени на търг за продажба.

 

За да намери решение на проблема, председателят на Общинския съвет в Бобов дол Елеонора Христова ще свика извънредно заседание, предава БНТ.


 

Ако помещенията на Центъра за спешна помощ бъдат продадени и друга сграда в града няма, това означава, че жителите на община Бобов дол, които са около 9000 души, ще останат и без спешна медицинска помощ.

 

За да спаси фунционирането на Спешния център, Общината ще търси разрешение за участие в търга. Д-р Денчо Димитров, който завежда филиала за Спешна помощ в Бобов дол, е разбрал за продажбата от служител.

 

Обявата за търга е била поставена на входа на бившата болница, без да бъде уведомен никой от Центъра за спешна помощ.

 

"Казусът е и интересен, и грозен, защото това е едно звено, което осигурява медицинската помощ в общината, и би трябвало поне да бъдем уведомени", коментира д-р Димитров.

 

Според кмета на Бобовдол Елза Величкова до този казус се е стигнало след затварянето на болницата. С болничното имущество в момента се разпорежда синдик.

 

Той го разпродава и помещенията на Спешна помощ попадат в списъка за продажба.

 

"В общината се получи такова писмо преди един-два дни от синдика и това, което можеше да се направи, е спешно с председателя на общинския съвет да реагираме и да свикаме извънредна общинска сесия, за да може общината да участва в търга", заяви кметът Елза Величкова.

 

Общината е информирала за проблема Министерството на здравеопазването и Центъра за спешна медицинска помощ в Кюстендил.

 

В условията на пандемия Бобов дол е една от общините, която не разполага с работеща болница. В Бобов дол няма и лаборатория за PCR изследване.

 

Хората, които имат здравословни проблеми, могат да се обърнат към малкото на брой лични лекари или към спешния център в града. Ако се нуждаят от болнично лечение, жителите на общината са принудени да пътуват до Дупница и Кюстендил.