Правителствата на България и Румъния са на финала на споразумението за общ лекарствен пазар между двете държави. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на международната конференция „Сътрудничество в региона. Начин на подобряване на достъпа до качествено здравеопазване в Централна и Източна Европа“, която бе открита днес в столицата. 
 
Споразумението касае медикаментите, които са отпускани безплатно или с намаление от Националната здравноосигурителна каса и има за цел договарянето на по-ниски цени за скъпите иновативни лекарства, както и ограничаване на затвърждаващия се процес на изчезване на медикаменти от пазара. 
 
По думите на Москов, се очаква документът да бъде подписан до края на месец септември, а до края на годината да мине през парламентите на двете страни за международна ратификация. Така, от средата на 2017 г. споразумението трябва да бъде факт. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Освен това, в целите на документа е заложено още съвместното договаряне на общи количества лекарства на по-ниски цени, както и да можем да купуваме медикаменти от северната ни съседка, които не са регистрирани в родния позитивен лекарствен списък. 
 
Споразумението е двустранно и същото важи и за Румъния. 
 
Според министъра начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с брутен вътрешен продукт (БВП) като този на България. 
 
„На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности“, подчерта още Москов. 
 
За последните 10 години, от българския пазар са изтеглени над 2000 медикамента, а всяка година се прекратява продажбата на около 180, стана ясно още от изказването му.