Случаите на агресия срещу медици у нас растат. За по-строги наказания за насилниците, полагане на обществено полезен труд, създаване на база данни с нападателите и не на последно място незабавно актуализиране на заплатите на медицински сестри, санитари и фелдшери се обявиха днес от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). По време на дискусията „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“ в София здравни специалисти обсъждаха проблемите в работата на специалистите по здравни грижи.


„Трябва да се намери законов начин да има общественополезен труд за агресията срещу медици. Защото хората, когато получат само глоба, някак си не осъзнават своята вина“ заяви пред БНР Милка Василева от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според нея заведените дела, вследствие на агресия на работното място, са малко. „Факт е, че случаите на агресия срещу медици не само че не намаляват, но се засилват. Ние сме убедени, че  трябва все повече да се говори в обществото за това. Да разберат хората, че в крайна сметка уважението един към друг е основният принцип в човешкия живот. Но оказа се, че говоренето не е достатъчно. Именно по тази причина ние ще инициираме дискусии в цялата страна, не само в София“, допълни Василева.


Един от големите проблеми, с които от сектора трябва да се справят е, това че „хората не са достатъчно ограмотени какво да очакват от екипите на Спешна медицинска помощ“. „Затова искаме да разкажем за ролята на Спешната помощ и за задълженията, които тя има. Говорейки, обяснявайки – ще се опитаме да влезем и в ромските общности, където по-често се случват тези проблеми с агресивно отношение към спешните екипи. Да обясним на хората какво да очакват от медицинския екип и какво да бъде поведението им към медицинския екип“, коментира Милка Василева и лансира идеята за натрупване и създаване на база данни за агресивни пациенти с възможност за отказ на домашни посещения.От Асоциацията настояват и за незабавно актуализиране на заплатите на медицински сестри, санитари и фелдшери. Причината е, че в много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната, а това не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците.