„След 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен и тогава вече ще мога да посетя баща си.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов минути, след като му беше поставена втората доза от ваксината срещу Ковид-19.

 

По думите му ваксини ще има за всички български граждани, които пожелаят да се имунизират. Той опроверга твърденията, че правителството и Министерство на здравеопазването са сключили договор за по-голяма бройка ваксини от определена фирма заради интереси.


 

„Водили сме се от вид ваксина. В света, към настоящия момент, в Европейския съюз има измислени три типа ваксини. Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на над 9 млн. български граждани. Дозите, които са поръчани, ще стигнат за около 3 млн. български граждани на вид ваксина.“

 

За пореден път здравният министър обясни, че министерството няма да се превръща в дистрибутор на ваксини и да агитира към определен производител.

 

Той посочи, че страната ни подхожда консервативно в разпределянето на ваксините, за да може да се спази срокът между поставянето на двете дози ваксини.

 

Това е и причината в България да има по-малко имунизирани в сравнение с други европейски държави.

 

„Нека да не ни водят в класации. В момента ваксинирането е един дълъг маратон с много препятствия. Как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво значение за крайния резултат.“

 

Проф. Ангелов отговори на въпроси, свързани с отхлабването на някои от сега действащите противоепидемични мерки. Това ще се случва в зависимост от приоритетите на правителството, като ресторантьорите и хотелиерите не са сред тях в момента.

 

“Нашите приоритети в самото начало ви казах, че ще бъдат малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Защото, ако искаме да имаме една здрава, образована нация, която да постига и завоюва медали на всички световни първенства, тя трябва да бъде образована, тя трябва да бъде здрава, трябва да позволим на учениците и на младите хора да спортуват. Това са нашите приоритети.“

 

Министърът на здравеопазването отговори на ресторантьорите, които обявиха, че обсъждат варианти за протести, ако останат затворени. „Една война не се печели със заплахи или с опити някой бранш да изкара по-високи аргументи“, категоричен бе здравният министър.

 

По-рано през деня изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви пред БНТ, че заявените количества от ваксината на Pfizer са 3,9 млн. дози, от ваксината на Moderna са поръчани 500 хиляди дози, а от тази на AstraZeneca – 4,5 млн. дози.