Министерството на здравеопазването ще оборудва всички линейки с паник бутони, GPS системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Никола Петров след работна среща между представители на ресорното ведомство, прокуратурата, министрите на здравеопазването и вътрешните работи, директори на някои от големите болници в София и на ЦСМП София. Те се събраха на едно място, за да обсъдят мерките срещу насилието над медици в страната. 
 
"Набелязахме няколко мерки и разпределихме задачите така, че всяка институция да свърши работата... ", каза здравният министър. От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров обеща до районните прокуратури да бъдат изпратени указания за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзка с директорите на болници със спешни приемни отделения. По този начин ще се създаде механизъм между прокуратурата, лечебните заведения и териториално поделение на МВР, който да обезпечи незабавната реакция на органите на реда.
 
МВР ще проведе обследване на лечебните заведения, за да даде предписания на болниците със СПО за осигуряване безопасността на медицинските специалисти и на пациентите, обясни вътрешният министър Валентин Радев. 
 
Данните на прокуратурата показват, че през 2014 г. са образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба. От тях един гражданин е осъден ефективно, един – условно, един – на пробация и един – на глоба. През 2015 г. са образувани 4 производства, а осъдено е едно лице – на глоба. За 2016 г. образуваните досъдебни производства са 2, като осъдени са 4 лица: двама –  условно, а на други двама е наложена глоба.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Припомняме, че в началото на юни стана поредния случай на насилие над медик – мъж преби д-р Албена Гагова от „Шейново“ заради това, че отказала да му даде плацентата на новородения му син. След това лекари от различни болници в страната, както и пациенти, излязоха на няколко поредни протеста, с които обявиха, че искат по-строги мерки от страна на държавата, за да няма насилие над хората, спасяващи човешки животи.