Приключи обновяването на Интезивното отделение към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от лечебното заведение. Звеното вече разполага с 10 напълно оборудвани реанимационни легла разделени в две зали. Всяко легло е снабдено с индивидуален монитор, осигуряващ непрекъснато наблюдение на артериално налягане, сърдечен ритъм, насищане на кръвта с кислород и др.


„Централна мониторна станция позволява непрекъснат контрол от дежурния персонал на важните показатели на всички пациенти. Отделението разполага и с модерна мобилна система за повдигане и преместване на пациенти“, допълват от клиниката.


В Интезивното отделение към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“ работи екип от висококвалифицирани специалисти - 24 часа в денонощието, за осигуряването на диагностика и лечение при животозастрашаващи сърдечно-съдови състояния като остър миокарден инфаркт, пристъп на стенокардия, хипертонична криза, остри ритъмни нарушения, остра сърдечна недостатъчност, белодробен тромбемболия, периферни емболии и тромбози и исхемичен мозъчен инсулт.По-рано екипът на доц. Д-р Добрин Василев обяви консултации и безплатен преглед при периферната артериална болест (ПАБ) на долните крайници. Това е патологично състояние, изразяващо се в стеснение и/или запушване на артериите кръвоснабдяващи долните крайници. Нарича се още остра исхемия или хронична артериална недостатъчност.


„В нашата клиника се извършва изследване на артериите на долни крайници с портативен доплер и пресмятане на стъпално-брахиален индекс (ankle brachial index; ABI) на всеки хоспитализиран пациент като скринингов метод за откриване на болни с периферна артериална болест на долните крайници.


В клиниката се извършва ендоваскуларно лечение при всички форми на периферна артериална болест, включително лечение при хронични калцирали плаки (ендоваскуларна атеректомия). Всяка година екипът ни извършва над 200 успешни процедури на ендоваскуларна реваскуларизация при пациенти с периферна артериална болест на долни крайници“, допълват кардиолозите.


Записване на консултация, безплатен преглед или хоспитализация са възможни на тел. 02/9230 467; 02/9230 339.