Нефролози и ендрокринолози гласуваха на национална конференция изработването на общи медицински правила за по-добро лечение на пациентите със захарен диабет, съобщи БНР.

 

Документът ще бъде представен на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, за да се осигури допълнително финансиране.


 

През есента тя ще се разпространява и сред личните лекари.

 

Общите правила за профилактика, диагностика и лечение на диабетната нефропатия ще формулират и необходимите изследванията преди хоспитализацията на пациентите.

 

По думите на председателя на Българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев увеличението, което ще се иска за съвместното лечение от Здравната каса няма да е голямо.

NEWS_MORE_BOX
 

Тенденцията към обединяване на трите специалности - ендокринология, нефрология и урология не е случайна. Всеки болен със захарен диабет у нас след десетата година развива бъбречно заболяване, отбелязва проф. Паскалев.

 

Диабетиците у нас са около 500 000 души, като по-голямата част от тях развиват хронична бъбречна недостатъчност.

 

"В нашия живот това са причините в новите начини на хранене, начин на работа и живот с много стрес причините в нашата огромна забързаност във всички процеси, производствени, работни и т.н., от които най-много страда организмът като натовареност. И всичкото това нещо се отразява на захарния диабет", коментира лекарят.

 

Проф. Паскалев коментира и какви са първите симптоми, по които би могъл един човек да се ориентира, че трябва да се насочи към специалистите.

 

"За съжаление, първите клинични изявени манифестни симптоми при бъбречно увреждане, когато се касае за диабетици, идват твърде късно, когато самото бъбречно увреждане е напреднало. Най-често това се свързва с тенденция за влошаване на хипертонията и поява на отоци", заяви той.