Правителството обмисля как биха могли да се въведат часове за разходки в парковете и планините. Вероятното отхлабване на противоепидемичните мерки обаче се обсъжда конкретно за децата, заяви премиера Борисов на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.


„Без да изпуснем ситуацията, трябва да измислим по какъв ред можем, особено с децата, да ползваме големите планини около градовете и парковете. Но да не създадем това масово струпване, каквото стана по пешеходната „Витошка“, в Южния парк и Борисовата градина“, сподели Борисов.


За „светъл коридор“ за децата, подобно на сутрешните часове осигурени за пазаруване на възрастните хора, апелира и специалистът по медицинско право Мария Петрова и доскоро член на вече разпуснатия Медицински съвет към правителството. По думите ѝ е необходимо въвеждането на часови отрязък, в който да могат децата от различни възрастови групи да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения. „Давате си сметка не само колко е трудно едно дете да  бъде задържано вкъщи, а как това би се отразило на здравето му”, посочи адвокат Петрова пред БНР.Тя бе категорична, че част от наложените в момента мерки не са подходящи за хората с хронични заболявания. „Министерството на здравеопазването и Министерският съвет не са измислили достатъчно добър механизъм за равен достъп до дължимата медицинска грижа, изтъкна тя. Спирането на детските и женските консултации например, крие рискове както за здравноосигурените бременни жени, така и за децата като контингент, който подлежи на планови имунизации“, заяви Мария Петрова.


Юристът подчерта още, че за някои пациенти отлагането на планови операции може да доведе до негативни последици за здравето. А относно работата на денталните практики в ситуация на неотложност тя посочи, че няма легална дефиниция за това какво е неотложност. „Това са хиляди стоматолози – една част от тях не работят, други работят при определени условия”.


Адвокат Петрова апелира за повече обмисляне на мерките при формирането на заповедите, така че те да не звучат недвусмислено и да не пораждат въпроси от типа на какво е предпазна маска и разходка на двама възрастни.