Здравните власти обмислят да заменят петвалентната ваксина с шествалентна такава. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в рамките на семинара „Ползата от ваксините – между интернет митовете и научните реалности” в Правец.

 

Промяната в имунизационния календар се налага поради факта, че липсват достатъчни количества от използваните в момента препарати.


 

Puls.bg припомня, че в началото на годината лекари и депутати алармираха, че в страната са изчерпани наличните количества, а последиците може да са сериозни, тъй като пристигат и неимунизирани сирийски деца.

 

Тогава производители обещаха, че до средата на февруари ще доставят 71 000 дози от петвалентната ваксина срещу тежките заболявания дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (детски паралич) и хемофилус инфлуенце (бактерията причинява отити и пневмонии). А до средата на март месец –и останалите 42 000 дози, договорени с Националната здравноосигурителна каса за 2013 г.

NEWS_MORE_BOX

 

Наскоро обаче двете фармацевтични компании , които произвеждат петвалентната ваксина, са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването, че не могат да осигурят количества и няма да участват в процедурата за обществена поръчка.

 

Сега препарати има, но до средата на годината и те ще свършат.

 

Д-р Кунчев ще председателства работна група, която ще изготви плана за изменение на имунизационния календар така, че замяната да се въведе възможно най-ефективно, без да се прекъсват имунизациите.

 

Когато бъде приета новата ваксина, ще се промени и схемата на имунизация. В момента тя е първи, втори, трети месец, а по новия имунизационен календар ще бъде втори, четвърти и шести месец.

 

Почти всички страни в Западна Европа вече ползват шествалентната ваксина.

 

Същевременно от този месец Националната здравноосигурителната каса поема и две нови ваксини. Едната е против пневмококови инфекции, а втората е комбинирана петвалентна имунизация, която е по-пречистена и намалява риска от усложнения.