Облекчава се достъпът на хиляди хронично болни пациенти до скъпоструващо лечение – удължава се максималния срок на валидност на протоколите, което се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи bTV.


Хронично болните българи ще подновяват документите си за лекарства само веднъж годишно, като протоколите за медикаменти по Каса ще важат за срок до 1 година, а не до 6 месеца, както е сега. Промяната улеснява хиляди страдащи от диабет, астма, множествена склероза, ревматологични заболявания и др., и ще намали времето за събиране на документи и ходенето по лекарски комисии. 


Към момента на хората се налага на всеки шест месеца да пътуват, за да се явят на комисия, а тези които не са от градовете с комисии – трябва да вземат поне два дни отпуск, за да се явят на комисия, споделят пациенти пред телевизията.От догодина протоколите ще са валидни максимум година и това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти.


В момента около 200 хил. души вземат лекарства с протокол. „Разбира се, няма да се отнася до всички диагнози, а само до някои, тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано“, коментира д-р Боряна Алексиева, директор на „Договаряне на лекарствени продукти, медицински изделия и отстъпки“ в Здравната каса.


Уточнява се срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по каса на хронично болните - кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп - на най-ранната възможна дата.


Друга промяна е, че болкоуспокояващите, които съдържат „Трамадол“ в комбинация с друг продукт, минават на зелена рецепта, т.е. на по-строг режим на предписване. Медикаментът е упойващо вещество, което уврежда бъбреците и не трябва да се пие безразборно, предупреждават фармацевтите. А аптеките, които нямат лиценз за упойващи и психотропни лекарства, няма да могат да отпускат и конкретните болкоуспокояващи.