Здравните власти във Варна обявиха грипна епидемия. Това се наложи след като броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания достигна епидемичните стойности от 208 души на 10 000 население, по данни на Регионалната здравна инспекция.
 
Отменени са плановият прием и плановите операции в лечебните заведения до 19-ти февруари. Спрени са женските и детски консултации, профилактичните имунизации и реимунизации в морската ни столица. Прекратени са и свижданията при хоспитализираните пациенти.
 
Всички лечебни заведения трябва да са в готовност за необходимост от увеличаване броя на леглата заради по-големия брой пациенти с грип и остри респираторни заболявания и последвали евентуални усложнения.
 
Трябва да бъдат взети допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на подобен тип инфекции, като при необходимост ще бъдат разкривани отделни кабинети за прегледи само на пациенти с грип и ОРЗ, препоръчват още здравните власти. 
 
Към момента най-много са заболелите във възрастовия диапазон между 5 и 29 години.
 
Учебните занятия в училищата са прекратени също до 19-ти февруари. Още вчера на територията на Варна бе обявена грипна ваканция, след като броят на отсъстващите ученици достигна 30%.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Областната оперативна комисия за борба с острите респираторни заболявания и грипа ще заседава отново на 19-ти, когато на база данните за заболеваемостта трябва да се реши дали мерките да останат в сила и следващата седмица или да бъдат прекратени.
 
Варна е третият град у нас, който обявява грипна ваканция. Преди това извънредни мерки бяха въведени в Стара Загора и Пловдив. 
 
Грипът, който се разпространява у нас тази година е особено опасен заради честите усложнения, които предизвиква. Най-често заболелите са млади хора, във възрастта между 15 и 30 години. Особено предпазливи трябва да са както децата и бременните, така и младите хора.