Регионалната здравна инспекция в Стара загора обяви грипна епидемия в областта от утре. 
 
Това се налага заради продължаващата тенденция за увеличаване на острите респираторни заболявания и достигането им до максималните епидемични стойности, както и заради циркулацията на грипни щамове и усложнения след заболявания от грип.
 
Здравните власти въвеждат противоепидемични мерки, като прекратяване на свижданията в болниците, разкриване на противогрипни кабинети в приемния сектор на лечебните заведения, ограничаване на масовите обществени прояви и наблюдение на отсъстващите ученици поради заболяване остри респираторни заболявания или грип.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В лечебните заведения ще се спазва строг противоепидемичен и дезинфекционен режим отстрана на персонала. Те трябва да имат готовност за осигуряване на допълнителни легла за пациентите, които се лекуват от грип и усложненията от него.
 
В заведенията за доболнична помощ се прекратяват детските и женските консултации и се преустановява провеждането на профилактични имунизации и реимунизации.
 
След 7 февруари в детските заведения и училищата няма да се допускат болни от грип и остри респираторни заболявания деца и хора от персонала.
 
Грипна ваканция не е обявена, което означава, че училищата засега няма да бъдат затваряни.