Грипна епидемия е обявена в област София-град. Заповедта е на директора на Столичната регионална здравна инспекция и влиза в сила от 27 януари. 

 

Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че учебните занятия ще бъдат преустановени от 29 януари, понеделник, до 2 февруари.


 

Преустановява се учебната дейност и в няколко общини (Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово) в област Хасково. Там училищата няма да работят от 29 до 31 януари. 

 

По-рано грипна епидемия бе обявена на територията на София-област, област Ямбол и община Габрово. В третото населено място учениците ще си останат по домовете до 29 януари включително. 

NEWS_MORE_BOX

 

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична, допълниха от здравно министерство.

 

Грипът има няколко типа, но най-разпространени са А и В. Тази година, за разлика от предните, се наблюдава основно грип тип В. Щамът, който се отнася към него, и се среща често в момента, е „Ямагата“. Това заяви пред Puls.bg д-р Радина Андонова от клиниката по Инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Тя обясни, че грипът започва с остро начало, което се различава значително от това при настинката. И предупреди, че при използването на предпазни маски трябва да знаем, че те се сменят на всеки един час.