Обявиха грипна епидемия в област Перник. От 13 януари (събота), до второ нареждане, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.  


От Регионалната здравна инспекция в миньoрския град са разпоредили на директорите на болниците да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури, ако има необходимост от такива. 


Началникът на Регионално управление на образованието в Перник е получил предписание за това 15, 16 и 17 януари да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта.Припомняме, че педгрипна епидемия е обявена в област Пловдив. Областите Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София също са с висока заболеваемост.  Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 


По-рано днес проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести съобщи пред Bulgaria ON AIR, че и Пазарджик е в предгрипна епидемия. Има увеличение на случаите на болни от грип в страната за последните четири дни. Материали за изследване за периода са 126, от които 5 вируса са от група АN1H1 или така наречения пандемичен свински грип. За 32 е доказано, че са от група  В – „Ямагата“.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Един на 1 000 – 1 500 българи прави остро начало с дихателна недостатъчност при разболяване, при един на 10 000 души се засяга централната нервна система, поясни проф. Кантарджиев. „Разлика в клиничното протичане на трите щама няма. Разликите за болния не са големи, големи са в национален мащаб“, добави той. И препоръча използването на маски на обществени места, което е една от мерките за предпазване от грип.