След Плевен, Варна и Бургас грипна епидемия е обявена и в Старозагорска област.

 

Тя влиза в сила от утре и ще бъде отменена, едва когато броя на болните от остри респираторни заболявания спадне под 200 на 10 хиляди души.


 

Към този момент броят им е 237,11, като през последната седмица – 19 януари – 25 януари, в област Стара Загора се наблюдава двойно покачване на заболяемостта.

 

Вече са потвърдени 5 проби за наличието на грипен щам Тексас (H3N2).

 

Най-много заболявания са регистрирани при децата на възраст до 14 години. Заедно с грипната епидемия е обявена и грипна ваканция в училищата. Тя ще продължи до края на седмицата.

NEWS_MORE_BOX

 

В сила влизат всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта. Ограничения има и в болниците. Спират се плановите операции, женските и детските консултации също се преустановяват.

 

Същото важи и за профилактичните прегледи и имунизации, а в детските заведения няма да приемат деца с остри респираторни заболявания и грип.

Ограничения има и в болниците. Спират се плановите операции, женските и детските консултации също се преустановяват. Същото важи и за профилактичните прегледи и имунизации, а в детските заведения няма да приемат деца с остри респираторни заболявания и грип.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/news/news_18955.html
 

 

До момента поради грипна заболеваемост беше преустановен учебният процес за периода 27-30 януари в 177 училища в страната, съобщават от Министерството на образованието и науката.

 

Във Варненска област няма да се провеждат учебни занятия в 63 училища и в 114 училища в област Плевен.