Грипна епидемия е обявена в област Враца със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция от днес поради рязко повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания

 

Средната заболеваемост за областта е достигнала до 503 случая на 10 000 жители като най-висока е сред децата до 14 години.


 

Пик на острите респираторни заболявания се наблюдава и в Пловдивска област. Отчетени са критичните стойности от 135 болни на 10 000 души, но епидемична обстановка още не е обявена.

 

Отменена е грипната епидемия в Бургас и Русе. Възстановяват се плановите операции в болниците, разрешават се свижданията на пациенти и учениците се връщат в клас.

 

По-късно тази седмица ще бъде прекратена и ваканцията за училищата в област Силистра, която беше обявена заради лошото време.

 

Миналата седмица беше отменена епидемията и в столицата.

 

80% от пробите в Националната референтна лаборатория показват, че най-масовият щам на грипа, който ни разболява тази зима, е познатият от няколко години "Калифорния" или т.нар. свински грип. Най-честите усложнения при него са пневмонии, дихателна недостатъчност, енцефалити и менингити.