От следващата година НЗОК ще заплаща нови лекарства, които към момента се осигуряват на болни деца чрез „Българската коледа”, стана ясно при стартирането на тазгодишната благотворителна кампания. Това са медикаменти за лечение на юношески ревматоиден артрит и хормон на растежа при деца, страдащи от нарушение на фосфорната обмяна. 
 
Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обсъждат оптимизация на клиничната пътека за деца с детска церебрална парализа. Идеята на промяната е да се улесни достъпcj на децата от отдалечени райони, като целта е да се оптимизира престоя в лечебните заведения и да се даде възможност за по-продължителен курс на рехабилитационни процедури.
 
Здравната каса ще инициира и промени в нормативната база, за да може да заплаща и за лечението на деца с диагнози „Нефротичен синдром“ и „Остеогенезис имперфекта“. 
 
Приоритет на „Българската коледа” тази година е рехабилитацията на деца с неврологични заболявания и нарушения в развитието. Кампанията се провежда по егидата на Президента на Републиката Росен Плевнелиев. Началото на десетото издание на „Българската Коледа” бе дадено в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София“ в столицата. 
 
Усилията на Министерство на здравеопазването са насочени към развиване на дейностите по лечение и рехабилитация на децата с неврологични заболявания и нарушения в развитието в утвърдени държавни структури с налични условия и персонал, подчерта министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Такива са „Специализираните болници за рехабилитация-Национален комплекс“, обединяващи 13 лечебни заведения. 
 
Болниците са с традиции по отношение на диагностиката, лечението и комплексната рехабилитация на деца с увреждания и особено със заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания. 
 
За последната година в тези болници са преминали общо 2152 деца, на които е проведена комплексна медицинска рехабилитация. Освен това в 17-те Домове за медикосоциални грижи за деца (ДМСГД) са изградени дневни центрове за деца с увреждания от общността, които се финансират от здравното ведомство.