С над 100 млн. лева дефицит ще влезе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 2016 г. Това съобщи  представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Станимир Хасърджиев.


Хасърджиев участва в заседание на Надзорния съвет на институцията, на което беше обсъден бюджета й за догодина.


Недостигът на средства за плащания към болници, аптеки и по други пера достига 64 млн. лева, коментира Хасърджиев пред БНР. Още над 60 млн. лева касата дължи на здравни фондове от чужбина.Възможностите за покриване на този дефицит са само чрез трансфер от държавния бюджет, подчерта той.


Същевременно представителят на пациентите в Надзора на НЗОК твърди, че в проектобюджета за следващата година не се залагат средства за покриване на дефицита от тази година. Средствата, заложени за следващата година, са малко над 3,2 млрд. лева.

NEWS_MORE_BOX


Хасърджиев допълни, че остават неясни много параметри, заради които е трудно да се планира бюджета на институцията за 2016 г. Още не е ясно какво ще включват двата здравни пакета, както и какъв брой болници ще финансира Здравната каса.


След заседанието на Надзорния съвет подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева съобщи, че дискусиите по бюджета на Здравната каса ще продължат в понеделник. На заседанието е взето решение да се изискат аналитични материали от експертите на Касата, допълни тя.