От януари 2013 г. НЗОК ще заплаща 50% от сублинвалното лечение на пациентите с атопична бронхиална астма. Достъпът до алергенната имунотерапия чрез здравната каса е крачка напред в лечението на атопичната бронхиална астма. От Българското дружество по алергология и различни пациентски организации отдавна настояват алергичните болести да бъдат признати като обществен здравен приоритет.

 

Световната Здравна Организация поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 и 40% от европейците имат една или друга форма на алерги.


 

Алергията е реакция на имунната система след контакт с чужди субстанции, наречени алергени. Алергените, са безвредни за голяма част от населението, но биват разпознавани от имунната система при някои индивиди, при което провокират алергична реакция. Алергията може да причини затруднения в съня, чувство на постоянна умора и дори да бъде инвалидизиращо заболяване с последствия върху ежедневните дейности, като ходенето на училище или работа.

 

Алергенната имунотерапия е единственият начин за лекуване на причините на болестта. Методът на алергенната имунотерапия се състои в приемане на добре пречистени и стандартизирани алергени, чието количество постепенно се увеличава, докато се развие толеранс на организма. След достигане на максимално поносимата доза (индивидуална за всеки пациент), лечението продължава с поддържаща доза за период от 3 до 5 години. Десенсибилизацията позволява да се получи значимо и продължително намаляване на алергичните реакции по отношение на симптомите от страна на носа, очите и бронхите. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен (подкожен) и сублингвален.

NEWS_MORE_BOX

 

Алерголозите напомнят още, че периодът от месец октомври до месец февруари е най-подходящото време за диагностициране на алергиите с помощта на кожно-алергични проби. Те са най-специфичния, евтин, лесен за изпълнение и несвързан с никакви рискове метод в алергологията. Тестовете с убождане на кожата (prick-тест) са нова техника при извършване на кожно-алергичните проби. Те определят наличието на специфични IgE антитела в кожата спрямо поемани при вдишване алергени, включително акари от домашен прах, полени, котешки и кучешки пърхот, но може да се използва и за тестуване на алергия спрямо хранителни вещества, инсектни отрови и лекарства. При prick-тестовете се нарушава само епидермалния слой на кожата, поради което липсва болезненост и това е по-удобния метод за приложение при децата. Положителен резултат към съотвения алерген се отчита при подуване и зачервяване на кожата с определени размери.

 

Навременната диагностика от специалист алерголог позволява да бъде определено ефикасно лечение, адаптирано към пациента, което може да бъде установено още в ранна детска възраст. По този начин симптомите на различните видове алергии и тежките състояния, до които понякога се стига, могат да бъдат предотвратени.