Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се опитва да намали с около 30% разходите за онколекарства за месеците август и септември, съобщи БНР, позовавайки се на свой източник.
 
Информаторът е сигнализирал, че заради завишените разходи за медикаменти за химиотерапия от институцията ще платят с 30% по-малко от реално изработеното през август. 
 
Районните каси правят усилени проверки в онкологичните отделения и клиники, като целта е разходите за лекарства за химиотерапия за август и септември да бъдат намалени с 30%. Това става ясно от писмо на подуправителя на Касата Иванка Кръстева до управителите на Районните каси, с което радиото разполага.
 
От стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на институцията от края на юли става ясно, че разходите за лекарства в онкологията са нараснали с около 10 на сто спрямо миналата година. 
 
Според надзорниците една от причините е, че има случаи, в които на пациентите по документи се изписват много по-големи дози от тези, които реално им се прилагат. Затова при настоящата проверка контрольорите на Касата са инструктирани не само да следят дали един пациент наистина се лекува в дадената болница, но и да преценяват дали изписаната терапевтична схема отговаря на неговата диагноза, състояние и тегло.
 
Онкологията е една от дейностите, за които официално няма ограничения на финансирането.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За същото нещо сигнализират и от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) като цитират писмото, изпратено от подуправителя на НЗОК Ивана Кръстева до управителите на регионалните здравни каси с инструкции за обстойни и строги проверки, както и за санкции. Целта е много проста – спестяване на средства.
 
В писмото, публикувано на сайта на ЦЗПЗ, се казва, че харчовете за лекарства за болни от рак пациенти са скочили в сравнение с миналата година и трябва да бъдат направени проверки във всички болници и онко отделения, в които завишението е над 10 на сто. 
 
"Целта на проверките и престоя на проверяващите в лечебните заведения е да се намали с 30% разхода на касата за този и следващия месец.", пише в документа. Записано е и, че директорите на болниците, където се правят тези строги проверки, ще имат 15 дни да дадат обяснение от къде идва увеличението на разходите им за онко лекарства.
 
И още:
 
"При съмнения за документираната телесна маса на пациентите и приложените количества скъпоструващи медикаменти, да се осъществи запитване и потвърждаване на информацията от самия пациент при следващото му постъпване в лечебното заведение", се казва в инструкциите, изпратени към РЗОК.