Министерството на здравеопазването (МЗ) остави на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да реши дали и пулмолозите ще получават допълнително 1000 лв. месечно за работата си с пациенти с Ковид-19.

 

В края на миналата година пулмолозите от доболничната помощ настояха да бъдат признати за медици на първа линия и като такива също да получават месечната премия от 1000 лв.


 

Българското дружество по белодробни болести (БДББ) изпрати в края на 2020 г. писмо до здравното министерство писмо с апел пулмолозите да бъдат приравнени с медиците на първа линия.

 

Три месеца по-късно Министерството на здравеопазването е прехвърлило към Здравната каса писмото, без да отговори на искането на БДББ.

 

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева посочва в своето писмо до управителя на НЗОК, че медиците от извънболнична помощ не попадат в обхвата на проекта за подпомагане на здравните служители в условия на пандемия.

 

Тя се обръща към управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за становище за „наличието на възможност за допълнително възнаграждение на специалистите от извънболничната помощ.“

 

Малко след това управителят на НЗОК констатира в писмото си до БДББ, че на пулмолозите не се полага допълнително възнаграждение заради определени законови разпоредби.

 

От БДББ обясняват, че са запознати с тези разпоредби, и всъщност настояват за промени в тях, за да се реши въпросът.

 

 „Ние от Българското дружество по белодробни болести очаквахме бързи действия от Министерството на здравеопазването и промяна на разпоредбите. Това не се случи. Междувременно получихме горещата подкрепа на лекарската колегия на исканията ни за достойно заплащане на всички пулмолози на първа линия срещу COVID-19“, посочва председателят на БДББ доц. Владимир Ходжев.

 

Според него закъснелият отговор от НЗОК и реакцията на здравното министерство е пример за „прехвърляне на топката“ между здравните институции.

 

„Ние продължаваме да настояваме българските пулмолози, които всеки ден преглеждат лице в лице болни от Ковид-19 в кабинетите на доболничната помощ, незабавно да бъдат приравнени до останалите медици на първа линия и да получат справедливото парично възнаграждение за рисковата си работа. Искаме бързо и категорично решение на проблема. Ще продължим да настояваме за справедливо отношение към всички пулмолози в България“, подчертава доц. Ходжев.