20-годишната Кристина Петрова от Добрич е с рядкото генетично заболяване пропионова ацидурия.

 

Болестта причинява непоносимост към белтъка. За заболяването няма лечение, а за да се живее с него е нужна специална храна, струваща 1500 лева на месец, предава Bulgaria ON AIR.


 

Ако Криси спре да я приема, в нейното тяло ще се натрупа амоняк, което може да доведе до фатален изход.

 

До пълнолетието на пациентите в това състояние този разход се поема от държавата.

 

След като Криси навършва 18 обаче семейството ѝ се оказва в безизходица и търси решение. Многократно търси съдействие от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откъдето получава множество откази.

 

Така Криси и нейните близки се оказват в безизходица и без алтернативен изход.

 

В началото на тази година тогавашният директор на НЗОК проф. o-, Дечо Дечев изпрати писмо на здравния министър по това време Кирил Ананиев, в което се казваше:

 

"Към настоящия момент, съгласно Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане (Наредбата), НЗОК заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като лицата навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК. Съгласно чл. 6, т. 9 от Наредбата за лица над 18 години не се заплаща за закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели".

 

Малко по-късно, след съдебно дело, дълга битка със системата и последвалата медийна намеса, бе взето решение държавата да заплаща скъпоструващите хранителни добавки за пациентите с това заболяване и след навършването на 18 години.

 

Случаят на Криси не е единствен. Проблем с животоподдържащи храни и надбавки имат много българи под и над 18-годишна възраст.