Националната здравноосигурителна каса е превела сумата от  5 255 871 лв. на аптеките. Тази сума ще осигури заплащането на лекарствата за домашно лечение на пациентите, включително и на тези, които получават скъпоструващо лечение по протокол. От институцията са категорични, че прехвърлянето на изплащане на средствата за първите дни на януари 2018 г. няма да застраши лечението на здравноосигурените граждани, нито работата на аптеките.


Общо 53 511 922 лв. е изплатила Здравната каса на лечебните заведения за извършена и отчетена дейност през ноември, както и 32 241 969 лв. за лекарства за лечение на онкологично болните.

 


На МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца са преведени 355 080 лв. , след като са постигнати недоразумения с 11 кредитори за намаление на размера на наложените запори и тяхното разсрочване. Преведените на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) – Враца средства ще бъдат използвани за доплащане на възнаграждения на служителите на лечебното заведение за октомври и аванс за ноември 2017 г.

 

На МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч са преведени 234 480 лв., след споразумение със 7 кредитори за намаляване размера на наложените запори и тяхното разсрочване. Със средствата ще бъдат изплатени заплатите за октомври 2017 г. Няма да има оставки на медицинския персонал, твърди д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще изготвят план за оздравяване на двете лечебни заведения, които ще обсъдят в началото на новата година. 

 

Националната здравноосигурителна каса е изплатила средствата по още 7579 договора за извънболнична медицинска помощ, както и по 5864 договори за дентална помощ са изплатени 13 285 490 лв.