Неизрядна документация е вероятната причина за отказа за лечение на българско дете в Румъния. Това е обяснението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след поредицата сигнали на Пациентски организации „Заедно с теб“ за забавени терапии и откази за лечение на българи в Румъния и Германия.


По информация на Касата първоначално родителите на детето са кандидатствали за лечението му със скъпоструващ лекарствен продукт във Фонда за лечение на деца. По-късно в документите, получени от Фонда в НЗОК за издаване на европейски формуляр S2 за планово лечение, обаче липсвала предоставена официална оферта от лечебното заведение в Румъния.

 


„Това е пореден случай, в който Фондът за лечение на деца предоставя на НЗОК неизрядна документация. Въпреки това НЗОК е издала формуляр S2 на детето. С него Касата удостоверява, че ще заплати на румънския здравноосигурителен фонд изразходваните за лечението на детето средства в 18-месечен период – както е според европейското законодателство.

 

На 20 и 21 декември 2018 г., както и на 2 януари 2019 г., с три имейла НЗОК е потвърдила на румънската здравна каса CNAS (централа в Букурещ), че ще заплати лечението на детето по реда на европейските регламенти за координация за социална сигурност Р№883/2004 и Р№987/2009, като сумата е 572 379 лв. за двумесечен курс на лечение“, пише в позицията си НЗОК.


Въпреки това румънската здравноосигурителна институция е отказала по думите на бащата на пациента да направи тези разходи в полза на детето и то е било изписано на другия ден след хоспитализацията му.

 

„В НЗОК не е постъпвало официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение, както и за мотивите на румънския фонд за това“, допълват от Касата.


От януари 2018 г. до ноември 2018 г. 85 румънски граждани са получили помощ в България, чието лечение е било покрито от пакета на НЗОК. Заплатената сума от НЗОК за тяхното лечение е в размер на 87 996 лв. Тези средства подлежат на възстановяване от румънската здравноосигурителна каса.

 

Към 3 януари 2019 г. НЗОК дължи на румънската здравна каса суми за лечение на български здравноосигурени граждани в румънски лечебни заведения в размер на 28 000 лева. Падежът на 4 от дължимите плащания е през 2019 г., а на едно – през юни 2020 г., уточняват от администрацията на Касата.