Близо 2, 260 милиона приема в болниците в цялата страна, като водещи са сърдечносъдовите заболявания, показа отчетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. Вчера Народното събрание прие годишния отчет на Касата, от който е видно, че като траен показател се очертава нарастването на разходите за лекарствени продукти заради навлизането на нови скъпи молекули, както и на ежегодното нарастване на броя на здравноосигурените лица, които са се обърнали към системата, предаде БНР.


„Считаме, че с подготовката на новия Национален рамков договор за 2020 година, с изграждането на Националната здравна информационна система ще гарантираме ефективност и по-добър контрол в работата на касата“, обясни зам.-здравният министър Жени Начева и добави, че до момента няма отказ за лечение на нито един пациент в чужбина.


От отчета става ясно, че през 2017 година 18 на брой или 64,3% от Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) са договорили повече клинични пътеки. 10 от тях, или 35,7%, са договорили по-малък брой. Сключените договори по клинични пътеки към 31 декември 2017 г. са 18 920 броя или с 453 повече спрямо сключените договори към същия период на 2016 г., допълва Агенция „Фокус“ .В областта дентална медицина докладът показва нисък дял на пациентите, които са ходили на зъболекар, като в област Силистра едва 18% от гражданите са посетили зъболекарски кабинет за цялата 2017 година.


По време на дебатите в Народното събрание депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер определи 2017 г. като времето на абсолютната законодателна вакханалия в областта на здравеопазването. „Този доклад за дейността на НЗОК трябва да върви с един друг по-важен доклад, по-важен отчет – за бюджета на НЗОК, където са същинските проблеми“, бе категорична тя и припомни, че точно през 2017 г. се сменят трима управители на НЗОК.


По думите на д-р Джафер това е годината, в която се оформя проблемът с огромния размер на неразплатените разходи към лечебни заведения в чужбина. Според нея ако принципите на обективност са водещи, Комисията по бюджет и финанси е трябвало да разгледа този бюджет и да не го приеме.