Все още нито една болница не е подписала договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение по новите клинични пътеки за радиохирургия. Това съобщи пред БНР председателят на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Станимир Хасърджиев.

Радиохирургията и безкръвните процедури за лечение на онкологични заболявания се финансират от държавния фонд от няколко месеца.

Заради липсата на достъпно съвременно лечение българските пациенти се принуждаваха да търсят варианти за операции в чужбина при по-високи цени.

Пациентите, които най-много имат нужда от това лечение, са болните с тумор на хипофизата. Според статистиката на ресорната пациентска организация 20 на сто от пациентите имат нужда от радиохирургия. Операцията с кибернож е равносилна на лечението със скъпи лекарства за два месеца и ще доведе до спестяване на 400 хил. лева годишно от средствата за медикаменти, изчисляват от организацията.


Д-р Хасърджиев коментира, че вероятно една от причините българските болници, в които има съвременна апаратура, да нямат договори с Касата е свързана с Националния рамков договор. Тази година той влиза в сила от 1 април, а дотогава действа старият рамков договор, както предвиждат последните промени в Закона за здравното осигуряване.

“Здравната каса няма как да започне да плаща нещо, ако то не е станало предмет на рамковия договор”, посочи той. Хасърджиев заяви още, че Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще одобри веднага отпускане на средства за лечение с линеен ускорител, ако получи законосъобразно предложение от администрацията на Касата.

NEWS_MORE_BOXВ момента Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването водят преговори по новия договор. Преговорите се очертават да са тежки заради наложените лимити на лекари и лечебни заведения, за които съсловната организация настоява да отпаднат, както и заложената възможност НЗОК да променя цените и обемите на медицинските дейности по собствено решение.

Преговорите по Националния рамков договор за тази година бяха подновени през декември, като се предвижда лекарският съюз и държавата отново да договорят цените, обемите дейности, механизмите за контрол и санкциите.


 

Във връзка с коментарите на Хасърджиев от НЗОК съобщиха, че здравноосигурените пациенти, които са преминали по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплащат за лечението.
Алгоритъмът и цената на тези клинични пътеки са договорени между НЗОК и БЛС още през 2015 г., посочват от националния фонд.
 
Предвижда се директорите на районните здравноосигурителни каси ще сключат допълнителни споразумения с лечебните заведения за болнична медицинска помощ, които отговарят на общите и специални изисквания за изпълнение на тези клинични пътеки. Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 01.01.2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията, допълват от Касата.