Предложение за бързо преструктуриране на финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и по-конкретно на вътрешното разпределение на ресурсите, за да се отговори на предизвикателствата на момента, обеща да направи проф. д-р Петко Салчев, който преди дни бе избран за управител на Здравната каса.


„В настоящия момент голяма част от болниците ще изпитат затруднение, защото ще приемат спешни случаи. Забранени са плановите приеми и операции, а голяма част от колегите ще пренасочат своята дейност за покриване на ситуацията. Това ще окаже влияние върху финансирането, защото финансирането е на базата на преминал пациент“, заяви проф. Салчев пред БНР.


Според него сега е моментът голяма част от административните услуги на Здравната каса към гражданите да бъдат дигитализирани. Това би могло да се случи за някои дейности като т.нар. наблюдение в реално време на броя на леглата или на преминаващите по клинични пакети.По думите на новия управител на Касата актуализация на бюджета ѝ не се налага, тъй като НЗОК има резерв, а е необходимо вътрешно преструктуриране. Той увери, че има готовност за отблокиране на резерва при необходимост, но трябва да се мисли и за периода след кризата.

 

„След това ще започнат разговорите за бюджетната прогноза за следващата година, преструктурирането вътре в начините на плащане, повече пари за профилактика и за първичната медицинска помощ. Нерешен проблем е и дългосрочната и координирана грижа, за да се отговори на демографската ситуация и рисковите групи. Ще се опитам да предложа на Надзорния съвет, на Министерство на здравеопазването и на парламента мерки за доплащане на системата“, допълни експерта.


През октомври 2019 г. проф. д-р Петко Салчев бе назначен за заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и отговаряше за ресора „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“.


Преди това проф. д-р Салчев е ръководил дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации” в Националния център по обществено здраве и анализи, както и е бил начело на Регионален център по здравеопазване – София град и директор на Университетска болница „Царица Йоанна”. В периода 2003-2005  е  заместник-министър на здравеопазването.


Проф. Салчев е изследоветел в секция „Макроикономика“ в Института за икономически изследвания –БАН. Работил е  и ръководил  Катедра „Социална медицина и здравен мениджмънт” към Медицински университет – София, като е преминал през всички научно-преподавателски степени – асистент, главен асистент и доцент. Дисертацията му е на тема „Ролята на общопрактикуващия лекар в България”. Професор е по социалната медицина и здравен мениджмънт.