Броят на спасителните акции в планината непрекъснато расте. Статистиката на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст, показва, че до 10 декември 2019 г. спасителите са оказали помощ на 2389 пострадали, като от тях 139 души са били обект на сложни и тежки мисии във високата планина. През 2013 г. акциите от този тип са били 73, а тази година са 128.


„Тенденцията е броят на спасителните акции в планината да расте“, подчерта директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред БНТ и поиска спешни законодателни промени по отношение на доброволците, които към момента са около 600. „Когато не разполагаме със спасителен хеликоптер, единственият начин, по който можем да оказваме съдействие на пострадалите в планините, е чрез наземни операции с хора. Обикновено в тези акции включваме страшно много хора - доброволци, защото е сложно транспортирането на един пострадал в планински условия“, допълни експерта.


От близо 600-те доброволци към Планинската спасителна служба, има 42-ма щатни служители, които са пренебрежимо малко. „За да може Планинската спасителна служба да разчита на тези хора, държавата трябва да даде тази възможност“, допълни Нешев. Освобождаването на доброволците от работа, за да се включват в спасителни акции и осигуряването на обучения са най-важните стъпки към подобряването на работата и условията в Планинската спасителна служба. „До момента се разчита изцяло на добрата воля на работодателите“, подчерта Нешев.По думите му държавата възлага на БЧК определени оперативни дейности, каквито са оказването на помощ на пострадали в планините и подпомагане и ликвидиране на последствията от аварии и катастрофи. Затова най-логично е да се търсят промени в закона.


„При последните големи акции, които проведохме, на практика оперативните дейности продължаваха цяла нощ до 5-6 ч. сутринта, което е изключително тежко. На другия ден си представете този доброволец как ще отиде на работа“, добави директорът на Планинската спасителна служба.