Реформите в здравеопазването закъсняват, а проблемите се трупат. В коментар по темата националният консултант по кардиология проф. д-р Иво Петров заяви, че на първо място у нас трябва да се обърне внимание на броя на болниците и изразходването на общия ресурс - трябва да се създаде и система за ясно разписани правила за частните и държавните болници, именно защото ползват обществен ресурс.


„Трябва да вървим към преструктуриране, към критерии за това да има трансфер на функции, без нито едно от заведенията да пострада“, заяви водещият кардиолог в предаването „Денят ON AIR“. По думите му у нас има твърде много болници, част, от които спокойно могат да бъдат преструктурирани в места за социални услуги или долекуване и др. Нужна е такава регулация, която да защитава всички потребители на здравни услуги. Общинското здравеопазване пък до голяма степен има и социален ефект, защото общината е призвана да помага. Недобрите практики там трябва да се контролират на входа и на изхода, а критериите са вече измислени, смята специалистът.


Проблемът с доплащанията също остава нерешен. „Доплащаме така, все едно нямаме здравна система. Това е характерно за страни като Косово, Албания, Босна и Херцигована, където здравноосигурителната система не е достатъчно развита и доплащането е от джоба. При нас пропорцията за директно доплащане е голяма и изобщо от страните в ЕС е най-голяма. Това е недопустимо“, категоричен бе проф. д-р Петров.Проф. д-р Петров коментира и скандалната тема с плащаните от Здравната каса лекарства за определени частни болници с около 700 % разликата между най-ниската и най-високата цена за един и същ медикамент „Това беше излишно нагнетено напрежение между държавни и частни болници. Няма разлики между държавните и частните болници - по европейско законодателство, те използват обществен ресурс, така че концептуална разлика между държавни и частни болници няма“, заяви той пред Bulgaria ON AIR.

 

Целият разговор с проф. д-р Иво Петров може да проследите във видео материала.