Решението на правителството личните лекари без специалност по „Обща медицина“ да имат още 4 години да я придобият, е политическо. Това заяви в студиото на БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и председател на Контролна комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) д-р Николай Брънзалов. По думите държавата трябва да започне да провежда смислена политика, защото тук става дума за 16% или точно за 673 общопрактикуващи лекари.


„Колегите, които не са успели да придобият специалността „Обща медицина“ са 673 лекари, само на тях би следвало да бъдат заличени практиките. Има лекари без специалност „Обща медицина“, но техните практики няма да бъдат заличени, тъй като притежават специалност „Вътрешни болести“, „Педиатрия“, „Спешна медицина“. Това решение обаче показва само, колко голям е недостигът на общопрактикуващи лекари в България“, каза д-р Брънзалов.


Мотивите за удължаването на срока бе именно заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни. Лекарите от малките населени места казват, че няма как да оставят пациентите си и да отидат да специализират. За пример - около 5 хиляди са жителите в община Кресна, а само двама са общопрактикуващите лекари. Единият от тях е без специалност „Обща медицина“ и най-рано до края на следващата година ще може да придобие такава.Пред БНТ и д-р Стоян Костов от Кресна, който работи като общопрактикуващ лекар от близо 20 години и в момента се грижи за над 1000 пациенти, сподели, че от три години се опитва да придобие специалност „Обща медицина“. Не може да я получи все още, защото е трудно да остави за дълго пациентите без медицинска помощ, докато се обучава.


Д-р Николай Брънзалов е на мнение, че на лекари като д-р Костов трябва да се даде отсрочка, но има и много лекари, които просто не желаят да завършат. И припомни, че в момента общопрактикуващите лекари у нас са над 4000. Средната им възраст обаче е 60 години.