Общественият дебат около предложения нов здравноосигурителен модел от министър Кирил Ананиев продължава. С всеки изминал ден бъдещата реформа трупа вълна от подкрепа, но и от остри критики. Част от негативните оценки се концентрират около мнението, че с навлизането на частните фондове на пазара, ще се ограничи изборът на пациентите къде да се лекуват, с което ще загубят свободата, която имат сега. Друг крайъгълен камък в предложението е запазването на здравната вноска от 8%, с което пък според експерти, системата ще остане недофинансирана.


„Не е проблем приходната част и 8% здравна вноска, а ефективността на разпределение и изразходване на разходите. Преди да започнем дебата за приходната част, която в момента е уредена, трябва да започнем дебата как се разпределя балансът в разходите“, защити реформата зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Касата Жени Начева пред БНР. „Другият важен момент са средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система – как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората“, допълни още Начева.


Тя подчерта, че ефективността на системата трябва да започне от преоценка на разходите и баланса в разходите между отделните направления на медицината, които се заплащат. „Категорично няма да променяме основния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат в момента, в широкия спектър здравноосигурителни дейности, които Касата заплаща. Едно от задължителните искания, които ще бъдат отправени към фондовете, ще бъде да имат териториален обхват и диверсификация на територията на цялата страна“, поясни тя. По думите ѝ анализа за промяната в цените на клиничните пътеки ще започне още тази година със сключването на Национален рамков договор. „Тази работа минава и през оценка и анализ на дейностите на лечебните заведения, защото цената на една и съща услуга на територията на цялата страна в различни лечебни заведения понякога е твърде различна. Преостойностяването на клиничните пътеки е нещо необходимо“, допълни Жени Начева и изрази съмнение фондовете да изпаднат в противоречие с клиентите си, в лицето на пациентите.


„Водещ ще бъде изборът на пациентите. Затова не считам, че фондовете ще допуснат да бъдат в противоречие с клиентите си, като не са избрали при тях да бъде съответният общопрактикуващ лекар например. Личните лекари са дефицитни в цялата страна и много внимателно ще анализираме механизмите за сключване във фондовете на договори на ниво първична медицинска помощ“.


Пред БНР проф. Радослав Гайдарски отново сподели мнението си, че системата може да се подобри само с увеличаване на парите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като здравната вноска стане поне 10%. „Всички трябва да бъдат равнопоставени - тези 8% сега се вземат само от около 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава достатъчно, всички държавни служители трябва да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличаване на парите в НЗОК. Трябва да има и строг контрол на разходване на парите“, допълни експерта.


Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пък подчерта, че премахването на монопола на Касата е най-доброто, което може да се случи. „Това ни дава възможност да избираме къде да дадем парите си, дава ни възможност да избираме кой да защити правата ни по време на лечение и ако не сме доволни, да можем да го сменим. Нещо, което сега не можем да направим. В центъра на здравната система в момента са шефовете на НЗОК и на Министерството на здравеопазването. Те са овластени да вземат решенията. Давайки ни възможност да избираме, те ни овластяват“, поясни Кацаров.


Той е категоричен, че един частен фонд може да постигне печалба, ако пациентите, осигурени при него, са доволни. А те ще са доволни, ако той по най-ефективния начин използва парите за тяхното лечение. „Фондовете са заинтересовани да следят харча на всяка една стотинка, защото ще си загубят клиентите, а ако си загубят клиентите, няма да имат печалба и ще си загубят инвестициите. Сега ръководството на Здравната каса и добре, и лошо да управлява, няма да загуби нищо“.