Увеличаващият се бежански поток, предизвикан от войната в Украйна, бе основен акцент в речта на българския здравен министър, проф. Асена Сербезова, по време на тазгодишната Световната здравна асамблея.

 

Тазгодишното четвърто пленарно заседание на Седемдесет и петата сесия на асамблеята, на което здравният ни министър бе вицепрезидент, се проведе под наслова „Здраве за мир, мир за здраве“. 


 

То бе организирано от регионалните директори на Световната здравна организация за Европа, Африка и Източното Средиземноморие. 

 

Според проф. Сербезова здравните системи на страните, които приемат бежанци и мигранти, трябва да бъдат укрепени.

 

Затова в речта ѝ бе подчертана необходимостта от обединяване на усилията на всички държави в съгласувани и консолидирани действия във всички сектори.

 

Нужно е и засилване на взаимодействието между България и СЗО по линия на Двугодишното споразумение за сътрудничество (2022-2023 г.), подписано на 7 март 2022 г., заяви проф. Сербезова. 

 

Споразумението приоритизира реформата в услугите за психично здраве, превенцията и контрола на хроничните незаразни болести, борбата с рисковите фактори, както и повишаването на здравната грамотност на населението и задълбочаване на здравното образование в училищата. 

 

Официалното договаряне между България и СЗО цели страната ни да бъде подкрепена в усилията си да насърчи универсален достъп до качествени здравни услуги, без страх от финасови затруднения.

 

Ключова точка в споразумението, особено в ситуацията на криза, причинена от Covid пандемията и бежанската вълна, е "ефективна(та) защита срещу извънредни здравни ситуации", опомената в документа.

 

Сътрудничеството между България и международните организации в системата на ООН също е от значение според проф. Сербезова.

 

Тя обсъди възможностите за взаимна работа с посланиците на българската общност в ООН. Благодарение на тяхната работа позицията на България е видима, твърди здравният министър. 

 

Всички участници изразиха готовност за по-добра координация и съвместна работа по ключови теми и проекти от значение и за България, и за ООН.

 

В рамките на Световната здравна асамблея проф. Сербезова е провела неформални срещи с ръководители на делегации, включително с генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус и с регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

 

При закриването на пленарното заседание на Световната здравна асамблея проф. Сербезова връчи на генералния директор на СЗО плакет на министъра на здравеопазването на България.