Около 77 хиляди българи са носители на вируса на Хепатит С, но 69 000 от тях не подозират, че са заразени. Причината се корени в липсата на национална скрининг програма за откриване на заболяването, особено при рисковите групи, и осигуряването на навременно лечение. Затова от години специалистите и неправителствения сектор обсъждат възможността изследването за вируса да се включи в пълната кръвна картина от годишния профилактичен пакет. Предложението е основен акцент и в разработваната от Министерството на здравеопазването Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, съобщи д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ към ведомството, предаде БНР.


Данните и информацията за бъдещите мерки от страна на държавата бяха изнесени по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Националната програма трябва да е готова до края на годината, а въвеждането на скрининг сред рисковите групи за ранно откриване и лечение на Хепатит С е основна цел на администрацията. Работната група, която финализира детайлите по проекта обмисля скрининга да замени досегашното изискване за извършване на биопсия на черния дроб на пациентите. В момента Касата заплаща за интервенцията 1700 лева. Проектът ще бъде подложен на широка обществена дискусия и ако бъде одобрен, от следващата година програмата може да заработи, заявиха от министерството.


По актуални данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 г. у нас са лекувани над 1200 пациенти с хепатит С, а от началото на тази година - повече от 600 души. Лечението продължава около 3 месеца и струва на държавата около 50 хил. лева на човек.„Да се направи скрининг е нещо, което трябва да бъде национална политика и изисква инвестиции - както финансови, така и експертни, медотологически, като цялостен подход. Има някакво забавяне, не знам по какви причини, които застрашават всички тези хора, които са се заразили, при които вече Хепатит С и В също стават хронични, но тяхното излекуване, пораженията върху черния им дроб стават доста сериозни“, коментира и д-р Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация за България. В глобален мащаб около 1 милион са жертвите годишно на вирусните хепатити.