Необходим е единен регистър на недоносените деца в България. Това заяви проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом”, пред БНР.
 
По думите и броят на недоносените у нас се запазва постоянен – около10% от всички бебета. 
 
Проф. Слънчева обаче посочи, че се наблюдава и една положителна тенденция на намаляване на тежката недоносеност, на деца под 1000 грама, под 28-ма гестационна седмица.
 
„Основната патология, която е с висока социална цена, това са тежките дихателни нарушения, хронична белодробна болест , ретинопатия на недоносеното, засягане на централната нервна система”, отбеляза тя.
 
Стресът на родителите на недоносени деца може да доведе до депресия, поради това е много важна психологическата подкрепа за майката и бащата, смятат специалистите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
„Създаването на единен регистър на всички недоносени деца би помогнал лекарите да имат представа за цялата история на детето, защото, когато детето е недоносено, то се полагат грижи за него в болницата . Към момента това се изгражда, има трудност и именно поради тази причина много педиатри незнаят, че детето, за което се грижат, то е недоносено и че много проблеми идват именно от този факт”, заяви София Белчева от Фондация „Приятели 2006”, цитирана от Националното радио.